zondag 7 februari 2010

188. Gesamtkunstwerk


Wie precies wat schilderde is niet duidelijk, evenals de negen handtekeningen op de achterzijde maar het resultaat mag er wezen. De neuzen wijzen 1 kant op en dat is naar een fris en geurig en glooiend landschap. Nou ja, 1 kant... als je goed kijkt zie je hier en daar verschillen in vaardigheid maar dat maakt dit werk natuurlijk interessant. In de moderne kunst ondenkbaar maar in een ver verleden doodnormaal; het idee 'Gesamtkunstwerk' (componist Wagner) komt eerder voor uit een romantisch idee dan uit werkelijke opoffering om op te gaan in een geheel -juist niet...-.
Van een 'Gesamtkunstwerk' is hier misschien geen sprake als we het begrip puur naar de letter nemen: verschillende kunstdisciplines in ideale samenhang gebracht in 1 werk (gebouw, opera) maar als we het niet zo nauw nemen, dan mag het wel. Het paneel (links) meet 52 x 110 cm en is gemaakt in 1996 door enkele leden van een schildersvereniging van woonzorgcentrum 'Havezate' in Zwolle. Enige tijd geleden werd het aangetroffen in een grofvuilcontainer door Henriette van Egten. Zij heeft het geschonken aan http://www.museumanonymus.nl/ en het is in dank aanvaard.
Werk van Van Egten is permanent te vinden bij Boeki Woeki in de Berenstraat 16 in Amsterdam www.xs4all.nl/~boewoe/
Hier afgebeeld (rechts) 'Sheep On Dry', een map met 20 ansichtkaarten met een IJslands ram inclusief waslijn en wasknijpers.