donderdag 29 november 2012

445. Bezoekersaantallen en vallen van voetstuk



Tentoonstellingen worden vaak mooier voorgesteld dan ze zijn. Kunstenaars vertellen mooie verhaaltjes die niemand controleert. Allemaal voor de aandacht... anders geen media, anders geen publiek, anders geen fondsen.
Als je het woord 'tentoonstellingen' vervangt door 'onderzoeksresultaten' en 'kunstenaars' door 'wetenschappers' dan zit je midden in de actualiteit (VK vandaag). Van top-advocaat tot top-wielrenner; ze vallen bij bosjes van hun voetstuk. (een kunstenaar, zeg ik altijd maar, is onontmaskerbaar; zeker een anonieme!)
Een opmerkelijke en vreemde zaak in dit verband was de sjoemelarij met de bezoekersaantallen van Museum De Stadshof in Zwolle (collectie naïeve  en outsiderkunst dat slechts van 1994 tot 1999 geopend was). Het bedrag dat ten onrechte zou zijn geïncasseerd was (slechts) 40.000 toenmalige guldens, verkregen door 14.000 'spooktoeschouwers' (medewerkers telden zichzelf mee plus een beetje meer voor extra subsidie). Geld verdween niet in de zakken van de directie (o.i.d.); het ging om fraude uit liefde voor een museum dat in de kinderschoenen stond en dat te weinig steun ontving van een barbaarse omgeving. De eerste de beste halve rotonde kost al 40.000 euro's. Waar hebben we het over... 

Bruggetje
:
Ik herinner me de paaltjes met elektronisch oog om de bezoekers te tellen bij de ingang van het Kroller Muller op de Hoge Veluwe (men had al voor het museum betaald bij de ingang van het park). Daar door die paaltjes liep ik bij elk bezoek vele keren extra heen en weer. Dat was een goede daad! Zo hielp je dit fijne museum aan hogere bezoekersaantallen. (ik meen dat de paaltjes zijn weggehaald)
Raar trouwens: entree heffen bij een Nationaal Park.... dat kan niet! Ik zoek het uit en verdomd:
'Het Nationale Park De Hoge Veluwe is het grootste actief beheerde natuurgebied in particulier bezit in Nederland'. 
Is Nationale Park in de naam niet misleidend? 
Nogal verwarrend is ook dat volgens de website van het Kroller Muller ('mit zwei Umlauten') Museum sprake is van twee onafhankelijke stichtingen (park en museum gescheiden op basis van erfenis echtpaar KM) terwijl een Rijksmuseumsite weer melding maakt van een 'Rijksmuseum Kroller Muller'  terwijl het KM-museum op haar eigen site en logo het woord 'Rijksmuseum' vermijdt. Tip: vraag geen opheldering bij de kaartverkoop. We begroeten Jacques Tati in brons bij de ingang (dat maak ik er maar van). Die weet precies hoe het zit. Hij telt jaarlijks 250.000 bezoekers. Maar dat is natte vingerwerk zo zonder elektronisch oog. 




Geen opmerkingen:

Een reactie posten