Naar de beelden van een schietende camera van de Katholieke Radio Omroep begin jaren zestig gepresenteerd door Kees Schilperoort (zie foto onder) keken gemiddeld maar liefst 5 miljoen mensen. Een kruisboog was onder een camera gemonteerd en de kijker thuis zag een doel en een vizier; 'Het Gulden Schot'.
Het doel was ooit, zo meen ik me te herinneren, een schilderij van Piet Mondriaan. De Mondriaan draaide langzaam rond en een uitverkoren kijker mocht telefonisch zijn commando's doorgeven (primeur: eerste interactieve TV), 'beetje naar links', 'beetje naar rechts', 'vuur!', om een rood vierkantje te raken. Mocht het publiek zich zo afreageren op abstracte kunst? Dan heb ik iets aardigs gevonden aan de muur bij kennissen thuis: een schietschijf uit Duitsland (of Oostenrijk)uit het begin van de 19e eeuw.
zondag 29 december 2013
zondag 22 december 2013
521. Seizoensgroetenwenskaart met foutje
Wij betreuren de spelfout in onze vandaag verstuurde Seizoensgroetenwenskaart. De laatste 'u' van museumanonymus ontbreekt. Een verbeterde versie versturen naar alle geadresseerden leek ons wat veel van het goede.
Overigens: dit jaar hebben wij gekozen voor een neutrale wens vanwege de grote verscheidenheid van geloof en culturele achtergrond van onze bezoekers.
zaterdag 14 december 2013
maandag 9 december 2013
zaterdag 7 december 2013
zondag 1 december 2013
517. Fantin-Latour en Delacroix
Henri Fantin-Latour schilderde deze 'realisten' met zichzelf erbij als een homage aan Delacroix rond een portret van deze bewonderde schilder. Ik zag dit schilderij eerst zonder namen en mij leek er iemand in het gezelschap bij die zeker geen schilder was. Na enig speurwerk vond ik de namen van de afgebeelde figuren; laat dat nou uitgerekend Baudelaire zijn (rechtsonder)! Dat is toch kras, al zeg ik zelf.
Ook was ik nieuwsgierig of het portret van Delacroix een zelfportret (afbeelding boven is een zelfportret van Delacroix, onder is een groepsportret van 'realisten' een homage aan Delacroix, geschilderd door Fantin-Latour) is. Nee, mijn zoektocht bleef zonder resultaat. Alle Delacroix zelfportretten kijken de andere kant op. Het zou opmerkelijk zijn als Henri dat portret geschilderd heeft alleen in deze homage. Realisme of conceptuele kunst? Ik ga niet verder zoeken... het is namelijk te mooi om waar te zijn. Wij van museum anonymus vragen ons af: realisme, wat stelt dat nu nog voor in de 21ste eeuw?
Abonneren op:
Posts (Atom)