zaterdag 19 november 2011

322. Chef Mary en cameraman Jose



Chef Mary verscheen toen ik het recept zocht van creme de marrons op Youtube. 'Hello, I'm Mary and today I'm making....' Mary ziet eruit alsof ze van nature nooit op haar gewicht hoeft te letten en werkt in haar keuken als een turnster op weg naar een Olympische medaille. De combinatie van kale, schone maar wat armoedige werkplek met elektrisch kookplaatje, perfectionisme en bovenal haar Oosteuropese accent maakt het filmpje onweerstaanbaar. Af en toe hoor je de cameraman kreunen van genot. Hij wil proeven maar verstoort haar concentratie. Toch blijft ze in de plooi.
De cameraman ('Hello everybody!', '...Hmmmm Mary, very nice') is vast een stevige Rus, een dankbare goedzak voor wie alle gerechten nieuw zijn. De bofkont is overduidelijk dol op Mary en haar kookkunst. Het liefst duikt hij met camera en al in haar pannetje. Ontroerend en hartverwarmend.
Inmiddels heb ik hen gevonden. Ze hebben een website. Niets Oosteuropa... Ze wonen, zo blijkt, in Monaco, leerden elkaar kennen in Litouwen. Mary schaakt en samen organiseren ze schoonheidswedstrijden. Ik zat er maar een beetje naast.