maandag 10 december 2012

453. Kokhalzen om witte pensen met rozijnen?


Vanavond witte pensen met rozijnen bij de hutspot of Zuid- Nederlands: hutsepot Zie de worsten op de vitrinekast naast de bloedworst (ook 9.99 euro per kilo) op een minimarkt op zondag (9 december 2012) in Antwerpen (de twee overige foto's zijn vlakbij de kraam genomen op dezelfde regenachtige dag). 
Natuurlijk zijn wij nieuwsgierig naar witte pensen; het woord is mooi en het klinkt voor velen waarschijnlijk om te kokhalzen. Echter: streekproducten dreigen te verdwijnen en als de streek het zelf laat afweten en liever pizza eet, kan de rest van de wereld z'n mouwen uitsteken en even doorbijten om een de smaak van Antwerpen en de Kempen te doorgronden. Want de mensen willen wel streekproducten maar alleen als ze het lekker vinden... en dat is niet de bedoeling; daarmee ben je geen ware cultuurredder. Vroeger moest je soms iets eten omdat het moest. Dat is verleden tijd. (mede omdat de scherpe kanten uit het eten zijn weggekweekt). Leers of hardleers, je moet het leren waarderen.

Wat zijn pensen?
'Witte pensen worden sinds jaar en dag verbonden met zwarte pensen, maar zijn een totaal ander product. Witte pensen zijn wit omdat er voor de bereiding geen varkensbloed wordt gebruikt. In sommige streken hebben de witte pensen groene spikkeltjes door toevoeging van onder meer peterselie, bieslook of marjolein. In de Antwerpse Kempen zijn de witte pensen werkelijk hagelwit. Groene kruiden worden er niet gebruikt. 

Sinds het begin van de jaren 1900 maakt de familie Vandecruys er deze hagelwitte pensen. Het recept is nog altijd ongewijzigd. Voor de samenstelling worden wit brood, melk en ei geweekt. Mager varkensvlees en varkensbuik wordt gemengd en gekruid met zout, peper, foelie, koriander, nootmuskaat en gember.  Het geweekte brood en het vlees worden gemengd, gemalen en afgevuld in varkensdarmen. Na het koken worden de pensen kort afgekoeld in ijswater. De witte pensen van Vleeswaren Vandecruys hebben een uitgesproken foelie- en muskaatnootsmaak en leunen daardoor nauw aan bij de smaak van de Antwerpse pensen. Ze hebben een vrij stevige structuur zonder droog te zijn.'


ZWARTE PENSEN
De zwarte pensen van Slagerij Vandecruys zijn bekroond tot officieel streekproduct. Ze worden al sinds 1900, vier generaties lang, op dezelfde manier gemaakt. Net zoals dat vroeger in de plaatselijke boerderijen het geval was, wordt varkenskopvlees en spek gebruikt, gemengd met brood, bloed, peper, zout, piment en muskaatnoot. Het varkensvlees wordt afgekookt, gemengd met brood en bloed, vervolgens fijngemalen, afgevuld in varkensdarmen en gekookt.

WITTE PENSEN Ook de witte pensen van Slagerij Vandecruys dragen voortaan de stempel van streekproduct. Het recept is sinds 1900 nog altijd ongewijzigd. Voor de samenstelling worden wit brood, melk en ei geweekt. Mager varkensvlees en varkensbuik wordt gemengd en gekruid met zout, peper, foelie, koriander, nootmuskaat en gember. 






Geen opmerkingen:

Een reactie posten