maandag 8 oktober 2012
436. Arnon Grunberg vs E.M. Cioran
Arnon Grunberg schrijft in zijn column (VK 8 okt. 2012) dat het afkeurende 'elitair' in de plaats is gekomen van 'fascistisch'. Het vergaren van kennis (kenmerkend voor de elite volgens Grunberg) is 'de belangrijkste bezigheid van mensen.'
Hij was kennelijk, misschien tegen beter weten in en/of in een voor hem ongebruikelijke, optimistische bui.
Museum Zondag (Museum Anonymus) heeft hier iets over op te merken: merkwaardiger is dat de door Grunberg bewonderde Frans/Roemeense filosoof E.M. Cioran in 'Geboren zijn is ongemak' (gebundelde uitspraken uitgegeven door Synopsis) juist het tegenovergestelde beweert: hij stelt dat de mensheid 'een nieuwe naïviteit moet bedenken, anders zal zij nooit een nieuw begin met de kunst kunnen maken.' De kunst zit volgens hem in het slop vanwege de uitputting van de beeldmiddelen. (afbeelding: L. Hummel uit de collectie van Museum Zondag) Een individu is daar, lijkt ons, per definitie niet toe in staat maar 'de mensheid' wel; zou kunnen.
Misschien dat er daarom veel quasi naïeve kunst wordt gemaakt door hoogopgeleide kunstenaars. Misschien moeten we in dit verband een anekdote over Niels Bohr (zou gisteren jarig zijn geweest) afstoffen. Bohr zou ooit tegen een verbaasde metgezel gezegd hebben, nadat hij niet onder een ladder durfde te lopen: 'Volgens bijgelovige mensen brengt het ook ongeluk bij mensen die er niet in geloven.' Of zou het nieuwe begin van Cioran al begonnen zijn en werkt quasi naïviteit net zo goed?
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten