maandag 9 november 2009

140. Alex ten Napel






De Duitse fotograaf Thomas Ruff (leerling Dusseldorf akademie van fotografenpaar Bernd en Hilla Becher) is de grote grondlegger van de frontale portretfotografie afgedrukt op reuzenformaat; dat was in het begin nieuw en indrukwekkend: elk puberpuistje en facialhaartje scherp. Hij zou op het idee zijn gekomen door 'emotieloze' politiefoto's uit de jaren zeventig (RAF). Het aantal navolgers is niet te tellen. In Nederland is Rineke Dijkstra er beroemd mee geworden.

De Duitser Roland Fischer kwam begin jaren negentig met een serie modellen die hij liet poseren in rimpelloos water (Californische zwembaden). Er is nog een fotograaf die furore maakt met modellen in het water. Hij heet Alex ten Napel. Zou Ten Napel het werk van Fischer kennen? Fischer en Ten Napel zijn toevallig allebei geboren in 1958 -Rineke Dijkstra is van 1959- (De vrouw is van Roland Fischer; het kind van Alex ten Napel).

Plagiaat en naaperij zijn natuurlijk van alle tijden -maar meestal 'hangt iets gewoon in de lucht'- en is ook nuttig etc etc maar los daarvan signaleren we duidelijk een nieuwe tendens: vroeger maakten de reclameboys (de 'ten Napels' zeg maar) er iets beters van dan kunstenaars (de 'Ruffs' en de 'Fischers'. Technisch knapper, verleidelijker en slimmer. Dat is nu niet meer zo. Kunstenaars zijn nu in de uitvoering van hun ideeen veel sterker geworden. U zou de foto's van Roland Fischer (vooral zijn monniken zijn indrukwekkend) in werkelijkheid en niet op internet moeten zien; 'Penthouseperfection'.