zondag 20 januari 2013

475 Wie, wie, wie? Louis Royer!



Wie was Louis Royer? Hij werd geboren in Mechelen (1793) en stierf in Amsterdam (1868) en vereeuwigde veel BN'ers in 3D. Nu totaal vergeten maar toen de bekendste beeldhouwer van zijn tijd; vandaar de bijnaam ´Canova van Nederland´. Hij werkte met marmer en brons maar Rembrandt (beeld op Rembrandtplein in Amsterdam dat toen Botermarkt heette) goot hij in ijzer. Waarom ijzer en geen brons? Het waren arme tijden en gietijzer was/is veel goedkoper dan brons. Er zijn veel schildersbuurten maar nauwelijks beeldhouwersbuurten. Uitzondering: Deventer. Daar ligt de Louis Royerstraat tussen de Charlotte van Pallandtlaan en de Adriaen de Vrieslaan. Tsja, als je Rembrandt niet in brons giet dan wordt er geen laan maar een straat naar je vernoemd (mag je nog blij zijn) hoewel dat even veel kost.


 Louis Royer is toevallig ook een (vrij onbekend) merk cognac. Op afbeelding hieronder gegoten in een classicistisch model fles (dezelfde stijl waartoe men de beeldhouwer uit Mechelen rekent; da's toevallig!). Als je op afbeeldingen Googlelt 'Louis Royer' wemelt het van de sterke drank! Wie we natuurlijk wel kennen is Joseph Guy, Neerlands meest gedronken voordelig geprijsde cognac bekend van 'wie, wie, wie' Joseph Guy! Reclametekst uitgesproken door Jan Brusse ('Hier Parijs, hier Jan Brusse') Joseph Guy wordt gemaakt bij Royer. 





P.S. Louis Royer was naast beeldhouwer mede-oprichter van Arti et Amicitiae en directeur van de Rijksacademie in Amsterdam. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten