zaterdag 19 januari 2013

472. Melkbusnostalgie


Melkbusmonument, kunstenaar: E. van Heck, in Rouveen 
Rouveen (gemeente Staphorst) De plaatselijke melkfabriek was tot 1998 de laatste in Nederland die melkbussen accepteerde. 


zoals het ging voor de komst van melktanks...

uit de collectie van museum anonymus

Een deel van de collectie van museumanonymus is waarschijnlijk gemaakt in de jaren '50, '60 en '70 van de vorige eeuw. Behalve een te achterhalen naam ontbreekt vaak ook een datering. Deze schilderijen hebben kennelijk geen interesse kunnen wekken en daardoor zijn ze beland in kringloopwinkels, rommelmarkten of op marktplaats; ze zijn beland in het afvalputje van onze cultuur waar genoemd museum het van moet hebben. Waarschijnlijk gaat 90% de afvalcontainer in. 
Men koopt 'voor de lijst'. De eigenaren zijn onlangs gestorven of vertrokken naar een verzorgingshuis. De waarde is nihil, men schuift er niet mee aan bij tussen Kunst en Kitsch. 
In genoemde periode veranderde het platteland ingrijpend, we weten er alles van; schaalvergroting EEG... Het woord nostalgie (uit het Grieksnostos = terugkeer en algos = droefheid, pijn, lijden) had 40/50 jaar geleden geen negatieve bijklank maar was actueel. Gepensioneerden schilderden de wereld zoals zij die gekend hebben en de 'insiders' waren ontroerd. 

Men legt er tegenwoordig graag de nadruk op dat het 'toen' niet altijd rozengeur en maneschijn was. Nostalgie is natuurlijk van alle tijden en wie zegt dat men onbewust niet kan verlangen naar een tijd vol ellende? Wat opvalt is dat nostalgie geen thema meer is in de kunst, ook niet in de amateurkunst. De aandacht is verschoven naar een eigen persoonlijk leven maar niet naar een maatschappij of ambachtelijke bedrijvigheid.
Dat maakt de aandacht voor het sluitstuk of de onderkant van de kunst niet minder interessant. De tijdgeest komt daarin vaak beter naar voren dan in de professionele of academische/officiële kunst waar de aandacht al snel naar de maker gaat. 
Maar we blijven oplettend en kritisch: amateurkunst is niet altijd beter en mooier dan 'echte' (dure) kunst! (wordt vervolgd) 









Geen opmerkingen:

Een reactie posten