vrijdag 21 augustus 2009

107. Zoete inval




Voorlopig heb ik de foto niet kunnen vinden die gebruikt moet zijn geweest om dit portret van Prins Charles te kunnen maken. Charles met baard komt uit de collectie van Jet Violier; in bruikleen bij http://www.museumanonymus.nl/.
Charles was hier 34 jaar oud. Hij speelde gitaar en ook daarvan heb ik geen foto kunnen vinden. Charles staat vooral bekend als plijtbezorger voor gedegen, traditionele architectuur. Met zijn conservatieve voorkeur heeft hij een trend gezet die we vandaag de dag terugvinden in Nederland als progressief. Wat tot voor kort door kenners kitsch werd genoemd is nu gewild en algemeen geaccepteerd; er is geen houden meer aan.

Het leggen van een verband tussen het dragen van een baard en de sociale betekenis ervan is een heidens karwei. Zelfs de baard van Charles gezien in het licht van deze tijd -1975- zegt niet veel als statement. Misschien gewoon omdat hij het mooi vond; dat is ook een statement.

In Charles ideale woonomgeving 'Poundbury' -het gaat hier om zowel een statement als mooi- is het gebruik dat men de prins te allen tijde moet binnenlaten mocht hij aankloppen. Of dat bij wet geregeld is weet ik niet. Er staat overigens een huis te koop in Poundbury, Dorchester, Dorset; in prijs gezakt van 299.995 voor 289.000 pond sterling. (zie foto).
Architect Leon Krier (1946), geboren in Luxemburg, de man achter Poundbury kan wat mij betreft wel de Corbusier van de 21ste eeuw genoemd worden. 'Het publiek houdt nou eenmaal niet van moderne architectuur.'

MA.0902.052 30x25 cm. geschilderd op linnencollectie Jet ViolierAmsterdam. Ongesigneerd 'Prince Charles May 1975'