maandag 17 augustus 2009

92. Meest en minst gewild











Het Russische kunstenaarsduo Komar en Melamid hebben ooit aan de hand van een enquete in verschillende landen uitgezocht wat de bevolking als gemiddelde zou kiezen als hun ideaal schilderij. Ze vroegen naar van alles en nog wat en maakten aan de hand van die uitkomsten een schilderij.



Het Nederlandse volk zou als enige ter wereld hebben gekozen voor een abstract werk; als minst gewilde schilderij kwam er een interieur met gekruisde Christus en poes in vensterbank uit de bus (beetje Bonnard).
http://www.museumanonymus.nl/ heeft sterke twijfels aan de uitkomst van hun onderzoek. De voorkeur van Nederlander ligt dichter bij het herfstige landschap met herten in een meer (voorkeur der Amerikanen) dan bij het overvloeiende rood blauw, geel en groen.

We trekken conclusies aan de hand van alle mogelijke afbeeldingen te vinden in inboedels. Het zou kunnen dat Komar gelijk gaat krijgen over een aantal jaren. Toch denken wij dat er iets uit de bus komt rollen dat het midden houdt tussen een Herman Brood en een uitvergrootte bloem zoals Ikea verkoopt.
Opvallend is de gelijkenis, qua kleur en opbouw, van deze Brood met de uitkomst van Komar en Melamid; dat hebben ze goed gezien.


Komar and Melamid (Vitaly Komar, 1943 en Alexander Melamid, 1945). 'We are not just an artist, we are a movement.'