dinsdag 18 augustus 2009

98. Modern en toch gezellig

Deze bescheiden villa heeft een naam: JUAN en is zeker geen vakantiehuis. Het is op deze afbeelding niet te lezen maar neem van mij aan dat er boven de in smeedijzer hangende plant aan de witte gevel, een houten blankgelakte plank is bevestigd met de vier uitgebeitelde letters. Ik ken die borden. Je ziet ze ook in de pleziervaart. Ook als extraatje bij dit huis: een zonnewijzer en een regenton. Dit soort na-oorlogse (WOII) huizen verdwijnen langzamerhand uit ons straatbeeld. Meestal staan ze op dure grond, mooie lokaties. Ze zijn met weinig middelen gebouwd. De bewoners zijn meestal bejaard evenals hun hang naar eenvoudige gezelligheid.
Kopers zijn meestal belust op de grond. Zo'n huis is zo weg te stampen in een flinke container. Er voor in de plaats komt meestal een jaren dertig retro huis, liefst rietgedekt. Vroeger stond een rieten dak voor armoe: die tijden zijn voorbij.
Ik vraag me bij een schilderijen als deze soms af of ze zijn gemaakt door de bewoners zelf. Vaak staat er een naam en adres op de achterkant. Bij deze niet dus moeten we het met 'Juan' doen. Maar of het huis in Oosterbeek, Rozendaal of Bergen heeft gestaan (of nog staat) zal altijd een raadsel blijven tenzij iemand zich meldt met de nodige informatie -maar dat gebeurt zelden of nooit-.