donderdag 20 augustus 2009

105. Typical Dutch: Heerlijk Helder


Dit is ongetwijfeld een van de topstukken in de tentoonstelling 'Typical Dutch' te zien: http://www.museumanonymus.nl/
De afmeting 40 x 80 cm. mag voor die periode (begin jaren '70) in de wereld der oprechte schilderamateurs groot genoemd worden.
Jaren geleden moest ik niets van al die geschilderde molentjes hebben en gaf ik de voorkeur aan ander soortige naieve- en outsider kunst.
Maar het ene molentje is de andere niet. Dit schilderij geeft een samenhangend totaalbeeld waarvan niet snel een tweede is te vinden. De schilder zet een ware constructie van eenheid voor gevat in een sterke compositie ondersteund door een helder kleurgebruik en een adequaat licht donker verdeling. Daar gooit iemand een emmer water leeg bij een plee met open deur precies in de schaduw zodat het plenzende water goed uitkomt. Weer fris en heerlijk helder! Alles mag gezien worden, alles onder controle: hier gebeurt niets geheimzinnigs. Nee, aan ons zal het niet liggen, lijkt de scene uit te drukken. Het is de 'Klarheit' zoals de Duitser zo mooi zeggen en zij vinden ons woord 'schoon' (mooi) zo'n interessante dubbele betekenis hebben met 'schoon' (fris gewassen).
Hoewel, het is niet alles goud dat er blinkt: vandaag werd bekend gemaakt dat de Nederlandse parkeerplaatsen langs de snelwegen tot de vuilste van Europa behoren. Alleen de Italianen maken hun autostop in een nog grotere smeerboel.
Een van de aardigste bijdragen aan de vaderlandse hedendaagse kunst werd geleverd door Job Koelewijn (Spakenburg 1962). Uit zijn geboortedorp heeft hij voor zijn eindexamen een groep vrouwen (inclusief moeder) in klederdracht de ramen van de Rietveld Academie in Amsterdam laten lappen. Het was zijn eerste en misschien wel beste act want hoe moest Koelewijn verder? Ik zie voor de schilder van het hier afgebeelde schilderij wel mogelijkheden om voort te gaan. De schilder heet A. v.d. Velde; het werk is gedateerd 1972. Informatie over deze 'anonieme' schilders is van harte welkom.
uit de collectie van http://www.museumanonymus.nl/
Klik op afbeeding voor vergroting