dinsdag 18 augustus 2009

96. Forgotten Master


Och jeetje, wat kijkt Errol zielig uit zijn ogen. Errol is zonder twijfel geschilderd naar een foto want hoe gehoorzaam honden ook moge zijn, ze gaan echt niet zitten poseren. Errol is geschilderd in 1992 door J.W. de Weerd. Op het spieraam staat naast de naam Errol ook nog 'Nathaly'. Of zou de hond Nathaly heten; maar wie is dan Errol? Het lukt de mens niet om computers te maken die een man van een vrouw kunnen onderscheiden (om 'dag mevrouw' of 'dag meneer' te kunnen zeggen bijvoorbeeld) terwijl mensen dat zelf vrijwel feilloos kunnen. Maar mensen zien geen verschil tussen een reu of een teef. Tenminste: niet aan een portret. Ik hou het op Errol; een reu in de kracht van zijn leven.
Errol is vast en zeker vernoemd naar Errol Flynn
en niet naar Errol Zimmerman want die is een bokser op Curacao en deze Errol is een Duitse Herder. Errol Flynn zou in WOII voor Duitsland hebben gespioneerd vertelde mij Faunus von Harenberg (eerdere blog) hij was zoon van een diplomaat met Duitse roots in Batavia in Nederlands Indie (het huidige Djarkarta, Indonesie) die voor Nederland koos. Faunus was een groot fan van Errol Flynn; Flynn leidde een turbulent leven met pieken en dalen maar ik heb voorlopig weinig kunnen vinden over zijn geheime leven als spion; wel dat hij in de gaten werd gehouden door de Amerikaanse geheime dienst. Maar dat zegt weinig. Iedereen hield hem in de gaten; mannen en vrouwen (en dat was wederzijds).
Errol de hond komt overigens uit een kringloopwinkel ergens in het Oosten des lands. Hij stond te koop in een bak tussen een poster met een peuter in een bloempot en een Chagall (Gerard Reve: 'Liever geen kunst dan een Chagall')
Nu heeft Errol een tehuis gevonden in http://www.museumanonymus.nl/. Home of Anonymous Art and the forgotten Master.