vrijdag 21 augustus 2009

111. Henk Sprenger
























Een opvallende ontdekking (2006) in een kringloopwinkel in Zeist: een tekening die we maar voor het gemak 'abstract' hebben genoemd maar dat feitelijk niet is. Deze bladvullende tekening met visachtig figuurtjes is hoogst waarschijnlijk van dezelfde hand als de tekenaar van stripheld Piloot Storm (onder afgebeeld); Henk Sprenger (3 januari 1919 te Oostknollendam en overleden 29 december 2005). Of zijn sterfdatum en het binnen een jaar belanden van een goed ingelijste tekening in een kringloopwinkel met elkaar te maken hebben weet ik niet. Sprenger was ook geestelijk vader van 'Kick Wilstra, de wonder midvoor'


WORDT VERVOLGD
Is H.J.M. Sprenger wel dezelfde als Henk Sprenger?


Bron: Piloot Storm verscheen voor het eerst in Tom Poes weekblad, eerst als ballonstrip en later als tekststrip. In eerste instantie was hij vlieger en in een latere jaren ruimtevaarder.
Arend Storm de ruimtevaarder in de gelijknamige strip van Henk Sprenger, is een verhaal zonder begin of eind dat enkele jaren dag in dag uit in voornamelijk provinciale kranten is verschenen. Het verhaal speelt op een vreemd planeet, Veleron geheten, waar futuristische steden voorkomen naaste een pre-historisch landschap bevolkt door vreemdsoortige monsters als de Yadons. Ook hier moet de blondgelokte held de strijd aanbinden met de machten van het kwaad. Ondanks de geavanceerde technologie worden de beslissende duels op het zwaard uitgevochten. Het is Flash Gordon op zijn Hollands.
Het verijldelde complot.
In het eerste deel maken we kennis met Piloot Storm, Hollander van geboorte. Arend Storm was één der succesvolste jachtvliegers van de Amerikaanse luchtmacht.